zondag 5 augustus 2012

Marokko - Marrakech: Wat moet je zeker gezien hebben!


Marrakech en Marokko; een sprookjesstad in het land van 1001 nacht.
Paleizen, historie en zo veel meer.
Maroc Travel - www.reisbureaumaroctravel.nl - neemt je mee voor een droomweekend. Met 3 overnachtingen in een leuk Riad hotel vlakbij het beroemde plein.
Hier alvast een voorproefje van wat je zeker gezien moet hebben!  



Hét plein: Djemaa-el-Fna

zowel overdag als 's avonds altijd leuk
365 dagen per jaar

met terrassen en dak terrassen alom


 
Overdag kun je er terecht voor overheerlijke vers geperste jus d’orange met een vaste lage prijs 4 Dirham (= ca. 40 eurocent)  die staat aangegeven op de stalletjes. Let op: bij - Juice Stall No 42 - midden op het plein start dagelijks om 09h30 een leuke fietstocht door de medina van Marrakech; met een lokale gids die met je meefietst. Kosten 400 Dirham p/p (of in Euro's 35 p/p). Vooraf reserveren! Bij Juice stall Nummer 42, bij eetstalletje nr. 100 (zie ook verder) of per sms of whats app naar Ghita van de Toubkal Adventure company die dit samen met Maroc Travel organiseert; M. (+212) 06 77 01 64 38. Of bel ons Marrakech Toubkal Adventure kantoor: T. (+212) 0524 45 79 56
Een e-mail sturen kan ook: info@toubkaladventure.info
- voor meer informatie over korte (Euro 35 p/p) en langere (Euro 50 p/p) fietstochten zie Biking in Marrakech




Op het plein is er overdag en 's avonds allerlei vertier met artiesten van diverse pluimage. Zo kun je overdag je handen en voeten kunstig met henna laten beschilderen of met een echte slang om je nek op de foto. ’s Avonds komen de verhalenvertellers, waarzeggers, acrobaten, muzikanten of doe je mee met één v.d. behendigheidsspelletjes. Weet vooral dat iedereen hier werkt om geld te verdienen. Hou muntgeld bij de hand om ook een bijdrage te geven als er 'met de pet wordt rond gegaan'. 




Aan het einde van de middag kun je vanaf één van de (dak)terrassen rondom het plein kijken naar de snelheid waarmee al die stalletjes elke dag weer opnieuw worden bevoorraad. Het eten op het plein is niet duur. Je betaalt wel voor alle gerechten afzonderlijk. Als je dus al het lekkers dat je wordt aangeboden accepteert betaal je daar ook voor. En zo kan de rekening nog aardig oplopen. Een goede keus is eetstalletje nummer 100 - als je daar onze foto laat zien - of gewoon zegt dat je via Toubkal Adventure / Maroc Travel bent getipt - serveren ze je daar voor 80 Dirham 'van alles wat' - met een goede service en een lach.
Food stall No 100
good servie & good quality for a good price
show them our picture and they will serve you various dishes to taste various ingredients of the Moroccan fresh made 'cuisine'. Dirham 80 p/p
Just show our picture or tell them you got tipped by Toubkal Adventure & Maroc Travel.



Natuurlijk kun je ook 
aanschuiven bij één van de vele andere eetstalletjes.





De Koutoubia moskee
De grootste en meest bekende moskee van Marrakech. Volgens het oude Marokkaanse basis principe gebouw; de breedte en de diepte zijn 1/5 van de hoogte. Je mag er als niet-moslim niet in. Op vrijdag staan de deuren echter open voor het gebed en kun je wel een blik naar binnen werpen. ’s Avonds fraai verlicht.






   De 'souks' De smalle straten en steegjes met markten en winkeltjes. Vooral aan de noordkant van het plein. Het lijkt in eerste instantie een doolhof. Als je goed oplet heb je al snel de structuur door; een beperkt aantal grotere doorgaande straten lopen vanaf het plein naar het noorden: de Rue Mouassin ten noordwesten van Rest. Argana en de Rue Souk Smarine die zich als tweetandige vork opsplitst in de Souk El Atarine aan de westkant en de Souk el Kebir aan de oostkant. Daaromheen lopen veel steegjes en straatjes dood en keer je gewoon weer terug. Wees niet bang om te verdwalen; het plein en de Medressa Ben Youssef (zo’n beetje de noordelijke begrenzing van de ‘souks’) zijn eenvoudige ijkpunten. Daar naartoe kun je altijd de weg vragen.

Rue Bab Agnaou
Dé ‘winkelwandelstraat’ aan de zuidkant van het plein; zeg maar ‘De Kalverstraat’van Marrakech. Met veel terrassen. In de stille zijstraten aan de oostkant vindt je veel fraaie oude ‘riads’ (huizen met een binnentuin) nu ingericht als (budget)hotel. Als je door deze straatjes slentert kun je door de openstaande deuren van de hotels een blik naar binnen werpen. Deze wirwar aan smalle straatjes loopt door tot de Rue Riad Zitoun el Kedim die ook weer op het plein uitkomt. In de Rue Riad Zitoun el Kedim ook de toegang naar de Derb Jamâa (steegje vande moskee; let op daar er zijn er meer van in Marrakech) waar de Riad hotels liggen waar u tijdens een Maroc Travel droomweekend verblijft.


Sommige straatjes lopen dood, maar dan keer je weer gewoon terug om je weg te vervolgen. Op de hoek van Rue Bab Agnaou en Av. Houman el Fetouaki vindt je Hotel Tazi; een wat verslonst chique hotel (het wordt opgeknapt). Voorheen één van de weinige plekken in de medina met een (dure) drankvergunning. Ze hebben ook een (klein) zwembad. Tegenwoordig kun je voor een glaasje wijn of een biertje op veel meer plekken terechr: ook in de oude binnenstad en niet alleen meer in de nieuwe wijk Gueliz. O.a. in het sfeervolle Café Mabrouk in het midden van de Rue Bab Agnaou. En in diverse café's in de Rue des Banques om de hoek bij Café de la France aan de noordoost kant van het plein.

Bab Agnaou  De mooiste oude stadspoort die toegang geeft naar de Kasbah wijk. In het voorjaar met veel ooievaars (nesten). Ga naar de overkant van de straat om de oude glorie van deze fraaie poort in zijn geheel te overzien.



De Saadische graven Lange tijd verborgen gebleven. Toen de nieuwe heersers het El Badi paleis in Marrakech vernietigden en hun nieuwe paleizen in Meknès gingen bouwen durfden ze het niet aan om de heilige graven te vernietigen. Deze lieten ze inmetselen en pas met de komst van de Fransen (en de eerste luchtfoto’s) werden ze herontdekt.



De Kasbah moskee en de doorgang naar Place des Ferblantiers

De minaret is qua bouwstijl vergelijkbaar aan de Koutoubia net als de meeste anderen moskees in Marrakech. Als je de straat aan de noordzijde langs deze moskee volgt is er een leuke doorgang naar Place des Ferblantiers (het plein van de ‘blikslagers’). Je moet dan door een souvenir-winkel; maar zij openen graag de (achter)deur voor jou. Kijk wel even rond in hun winkel; iets kopen is niet verplicht.
De omgeving van de Kasbah moskee wordt/is vernieuwd. Er loopt nu een fraaite asfaltweg doorheen en een plein met fontein is in wording. 


Bezoek aan een ‘herborist’ (kruidenwinkel)
Overal in de souks vindt je ze: winkeltjes met de mooiste kleurstoffen in fraaie glazen flessen. Die staan er vooral ter versiering en laten je de kleuren zien die met de natuurlijke verfstoffen worden gemaakt. Ze zijn de aankondiging voor de verkoop van natuurlijke kruiden, geneesmiddelen en zalfjes. Ook cosmetica producten zoals rozen- of amandel- crême en natuurlijk de inmiddels zeer populaire argania*-olie. Bij deze ‘herboristen’ (kruidenwinkels) geven ze je graag (en vaak op een leuke manier) uitleg over alle natuurlijke kruiden en potentiële geneesmiddelen.
Je betaalt er wat meer dan op de ‘gewone markt (o.a. in ‘de Mellah’ en rondom Rahba Kedima, een groot plein ten oosten van de Rue Souk Smarine) maar de uitleg en de demonstratie die je krijgt bij alle wondermiddeltjes is onvergetelijk. Laat ook vooral even je nek masseren met een wonderlijke combinatie van …. (en vergeet niet om 10 Dirham aan de masseur te geven!). Veel herboristen vindt je tegenover de ingang van het moderne Musée de Marrakech (goede toiletten; aangenaam en rustig terras om even koffie te drinken) dat je vlakbij de Medersa Ben Youssef vindt. Ook aan de zuidkant bij de Saadische graven en de Kasbah Moskee en op diverse andere plekken in de ‘souks’ zijn er talloze.  
Rondrit met een 'caleche' (paardenkoets) Vooraan in elke koets staan (verplicht) de vaste prijzen aangegeven. Je vindt ze naast het plein in de wandelstraat die vanaf het plein naar de Koutoubia loopt. Vooral met kinderen ook leuk om te doen. Laat je rijden naar het oude ‘Palais Royal’ /Dar El Makhzen, vroeger in gebruik door Koning Hassan II.

Bezoek aan een Hamam
Ook de luxueuze badhuizen springen als paddenstoelen uit de grond. Als je goed zoekt zijn er ook nog voldoende ouderwetse en traditionele badhuizen waar je ook de ‘Marrakechi’ zult treffen. Vrouwen en mannen apart. Ingang te herkennen aan de betegelde poortjes. O.a. als je vanaf het plein door het poortje de Rue Zitoun Kadem in gaat aan je rechterhand (westzijde). Zelf meenemen: (droge) onderbroek (je houdt de jouwe aan in de hammam), handdoek, scrubhandschoen, shampoo, zeep, slippers. Een scrubhandschoen en savon baldi (de traditionele zwarte zeep op basis van olijven) koop je in de hamam of op de kruidenmarkt. Je kunt je ook laten scrubben; spreek vooraf de prijs af. In de luxe hamams gelden westerse prijzen.

De "Mellah" – met kruidenmarkt
De oude joodse wijk. De ingang vindt je ten oosten van de place des Ferblantiers. Je gaat een poort in en komt op een authentieke kruidenmarkt met veel traditie en ook diverse kruiden en ‘andere spulletjes’ om onheil en ziekte te bezweren. Ook de ingang van de souk de Mellah is onlangs gerenoveerd. Maar ons idee op een aardige en authentieke manier met grote hoten hoge deuren met houtsnijwerk om de winkeltjes af te kunnen sluiten.



Vanaf het gezellige en gerenoveerde Place des Ferblantiers (oorspronkelijk het plein van de 'blik-slagers') leiden er twee wegen terug naar het plein;
- de Rue Riad Zitoun el Kedim; met aan het begin de juweliersmarkt en verderop veel leuke winkeltjes
- de Rue Riad Zitoun el Djedid; met drie bijzondere musea

(deze straat komt uiteindelijk - als je bij de ‘witgoed’ winkels naar links gaat - ook weer op het plein)


Museum Dar Si Said
Niet zo groot als het Bahia Paleis. Leuek collectie met ook tapijten en sieraden.  

Medersa Ben Youssef De eeuwenoude Koranschool in het noorden van de ‘souks’ waar destijds honderden studenten op kamertjes verbleven, afgesloten van de buitenwereld. Inmiddels opengesteld als museum. Het verleden komt je tegemoet en het houtsnijwerk van alle deuren en poorten is meer dan imposant.
De oude attributen op de foto (een klein lessenaar met de koran en een theestoof met theepot, een tajine-kook-stoofpot en een waterketeltje) zijn helaas ondertussen uit het museum gestolen ...







Jardin Majorelle

De kobaltblauwe tuinen ooit ingericht door Yves St. Laurent. Zeer fraai gedecoreerde groene, tropische tuin met veel bloemen en prachtige blauwe ornamenten. Net buiten de ‘souks’, vlakbij de poort Bab Doukala. Je kunt er lopend naar toe / is een aardige tippel; of anders met een ‘caleche’ (paardenkoets) of een ‘petit taxi’. Ook met de fietstocht biking in Marrakech is een ebzoek aan de Jardin Majorelle opgenomenin het programma.  

Overige leuke tips: 
- Thee drinken in het  meest luxe hotel van Marrakech: La Mamounia
(Boulevard El Yarmouk). Je komt er echter alleen binnen als je ‘netjes’ gekleed bent (geen spijkerbroek, geen gymschoenen)
- Thee drinken in een mooie Riad; bijv. Dar Zouia, Rue Riad Zitoun Jdid, Derb Zaouia, no. 1
- Lekkere vruchtensapjes op een terras (met diversen fruit; ook met avocado en melk!) o.a. in de winkelpromenade Rue Bab Agnaou naast ‘Riad Omar’
- Eten op een dakterras - rondom het plein - boven het CTM hotel aan de zuidkant niet duur met o.a. ook pizza's of wat rustiger op het dakterras bij Riad Omar in de Rue Bab Agnaoup.
- Een etentje met buikdanseres bij Le Marrakchi
- Eten in een fraaie binnentuin, o.a. Restaurant Dar Mimoun in de Rue Riad Zitoum el Kedim
super lekker: kip met honing en tomaat; poulet aux miel et tomates
- Biertje drinken in Hotel Tazi of i het meer sfeervolle Café Mabrouk.
- Fietstochtje naar de buitenwijken, de tuinen van Menara (met fotogeniek paviljoen en veel olijfbomen; geliefd bij Marokkanen voor de zondagse picknick) of de Agdal tuinen – achter het oude Koninklijke paleis.
zie ook www.biking-in-marrakech.com 


Dominicusgids Marrakech 
De beste gids van Marrakech die wij tot nu toe hebben gevonden. Met veel wetenswaardigheden en leuke tips die je niet bij anderen vindt. Geschreven door reisjournaliste en Arabist Mariëtte van Beek. En het formaat past nog precies in je handtas ... Derde druk - november 2014. Bestel vandaag, morgen in huis. Ook via anderen dan bol.com. Kijk bijv. eens bij de website van Libris boekhandel Stevens met hele goede service. 
€19,95 / geen bezorgkosten!

De Marokkaanse keuken leren kennen?Veel reizigers zijn enthousiast over een kookworkshop; vooraf reserveren aanbevolen! Bijvoorbeeld bij de Nederlandse Gemma, www.soukcuisine.com  dan doe je ook eerst samen boodschappen; kosten € 50 p/p. Tegen ongeveer dezelfde prijs (Dirham 500 p/p) kun je ook terecht bij www.riad-monceau.com/cookery-school, Hier hebben ze ook een overheerlijk - maar eveneens prijzig (Dirham 450 p/p) - 'discovery menu'- vooraf reserveren! Voor 600 DH kun je ook terecht bij www.lamaisonarabe.com
AANRADER: voor 
€ 35 p/p kun je ook terecht bij onze favoriet Riad Maud: KOKEN MET FATIMA OF SAÏDA - dan ga je ook eerst inkopen doen in de souks en daarna gezamenlijke je favoriete gerecht(en) maken. Ochtend sessie met lunch: 10u00 tot ca. 14h30 - Diner: 15u00 tot ca. 19hu30.  Vooraf reserveren: info@maroctravel.info of info@toubkaladventure.info T. (+212) 524 45 79 56 / M. +212 (0) 6 73 11 66 65 / M. +212 (0) 6 77 01 64 38

Fantasia spektakel
Een erg toeristische attractie is een zgn. fantasia middag/avond, buiten de stad in de ´palmeraie´ (de bus er naar toe is inbegrepen). Vooraf boeken scheelt aanzienlijk in prijs. Meer info zie:
www.ilove-marrakech.com/chezali/

Excursie naar de bergen
Wil je (een dagexcursie) naar de bergen? Weather forecast voor Mt. Toubkal kun je voor verschillende hoogten zien op: www.mountain-forecast.com/peaks/Toubkal/forecasts/1500 Voor het weer in Marrakech google op weer in Marrakech. Een dag excursie naar het Atlasgebergte met wandelen of een bijzondere Mountainbike afdaling; de leukste excursies vindt je bij Maroc Travel - in Marrakech vertegenwoordigd door Morocco Toubkal Adventure - met kantoor in Gueliz: Rue Oum Errabia no. 22


Tropisch zwemparadijs

Voor een dagje groots tropisch zwembad in de buitenlucht www.oasiria.com
DH 210 (€ 20) voor een hele dag. Gratis 'navette' (pendeldienst) vanaf t/o de Koutoubia.
Tijden (check op hun site!): 9h30, 10h15, 11h00, 11h45, 13h30, 14h15 en 15h00.

Leuk boek -
"Een straat in Marrakech" (ISBN 90-5460-004-7)
van Elizabeth Warnock Fernea uit 1975 (!) van een Amerikaanse antropologe die in de zeventiger jaren met haar gezin een jaar lang in de oude binnenstad van Marrakech woont.


Voor meer informatie en leuke arrangementen: 
www.reisbureaumaroctravel.nl | info@maroctravel.info
Maroc Travel - Prunuslaan 8, De Zilk | T. + 31 (0)252 86 18 74 M. +31 (0) 6 232 66 519 (Omar) M. +31 (0) 6 55 27 72 35 (Helma)
IN MARRAKECH:

www.moroccotoubkaladventure.com | info@toubkaladventure.info 
Toubkal Adventure - Rue Oum Errabia 22 (building Nakhil) - Marrakech - Gueliz T. +212 (0) 524 45 79 56 
M. +212 (0) 6 73 11 66 65 M. +212 (0) 6 77 01 64 38

Geen opmerkingen:

Een reactie posten