zondag 5 augustus 2012

Marokko Marrakech - informatie en tips

Marrakech – algemene informatie & tips


Historie
De rode koningsstad Marrakech - spreek uit Marrakeshj, in het Marokkaans klinkt dat als Meraksj - met zijn oude paleizen en sprookjesachtige sfeer is misschien wel de meest bijzondere stad van Marokko. Het is één van de vier oude koningssteden, samen met Rabat, Fès en Meknes, met een rijke historie. De voormalige sultans kozen steeds een nieuwe stad om hun rijk te regeren. Die stad werd dan verdedigd en ommuurd en verfraaid met paleizen en grote moskeeën. Zo werd Marrakech in de zestiende eeuw belangrijk, tijdens het Saadiaanse Rijk van Ahmed el Arj.
Hij bouwde er indrukwekkende gebouwen en graven. Marrakech werd later veroverd door de Sultan van de Alaouiten, Moulay Ismail, die van Meknès de hoofdstad maakte. Het paleis El Badi liet hij verwoesten. Met de graftomben en de praalgraven van de Saädiers durfde hij dat niet aan. Deze werden achter muren ingemetseld en zijn pas weer ontdekt toen de Fransen de eerste luchtfoto’s van Marrakech maakten. In de diverse reisboeken over Marokko kun je uitgebreid lezen over de historie van Marokko en de sultans van de Almoraviden (1056-1147)
Wil je meer weten over het land Marokko en de geschiedenis van Marrakech? Kijk op: www.marokko-info.nl/marrakech

Wil je meer weten over een verblijf in Marrakech en leuke (dag) excursies - kijk eens op de vernieuwde website van Maroc Travel



Als land werd Marokko pas een eenheid toen de Fransen het gingen regeren (1911-1956). Gelukkig durfden zij het niet aan zich te mengen in de steegjes van de oude centra in Fès en Marrakech. De rechte hoeken in veel van die steegjes maakten het gebruik van de lange zogenaamde houten ‘storm-rammen’ onmogelijk. Buiten de ‘medina’ werd met brede boulevards en grote gebouwen een nieuwe, moderne stad ingericht. In Marrakech is dat de wijk ‘Gueliz’ met Avenue Mohamed V. Als toerist heb je hier weinig te zoeken tenzij je op zoek bent naar winkels, restaurants en café’s in Europese stijl.
Medina nog als vroeger - In Fès en Marrakech is de oude ommuurde binnenstad – de medina – bijna nog als vroeger; een wirwar aan stegen en straatjes vrijwel alleen te voet (of met een ezeltje) te bereiken. In Marrakech op veel plekken ook voor fietsers (en helaas, ook brommers). En pas op = "balek, balek"
Economie / onderhandelen
Marokko is een relatief arm land, ook al wordt er een snelle inhaalslag gemaakt. Het verschil tussen rijk en arm is bovendien erg groot. Als inkomstenbron is toerisme voor veel Marokkanen erg belangrijk. Met weinig alternatieve bronnen voor inkomsten lijkt het alsof elke Marokkaan liefst zoveel mogelijk wil ‘verdienen’ aan elke, in hun ogen, rijke toerist. Ook moet er bij elke aankoop worden onderhandeld. Dit maakt het voor westerlingen even wennen om in Marrakech gewoon ‘te winkelen’. Doe dit echter vooral wel want je vindt er echt de meest prachtige spullen.

Weet alleen dat als een Marokkaanse handelaar je vraagt waar je vandaan komt en of je voor de eerste keer in Marokko bent, jouw antwoord meeweegt in de prijs waarmee de onderhandeling wordt ingezet. Bedenk voor jezelf of je iets wel of niet mooi vindt en welke prijs je er voor over hebt. Let ook op hoeveel handwerk er in het door jou begeerde souvenir is gestoken. En kijk goed naar de kwaliteit. Voor een goed ambachtstuk mag je best wat betalen.

Wil je niet onderhandelen, noem dan zelf geen prijs  Volgens 'de regels' / 'het ritueel'wordt je geacht 2x wat met je prijs te zakken. Een echte onderhandeling verloopt in 3 stappen. Zolang jij geen prijs noemt start er geen onderhandeling.
Heb je last van ‘aandringers’? Blijf vooral gewoon jezelf. Wordt niet boos, bekijk wat je wilt bekijken, loop rustig en vriendelijk langs en maak eventueel een wuivend handgebaar (misschien later).

Cultuur en gewoonten

De tijd nemen om elkaar goedendag te zeggen is belangrijk in Marokko. Het internationale "Salamalikoum" (vrede met u) kan je altijd en overal gebruiken. Als jij wordt aangesproken met "Salamlikoum" antwoord je "Malikoum Salaam".
En "sjoekran" = dank u wel




KledingHoe meer jij de lokale gewoonten respecteert des te meer respect ontvang jij van hen. Lage decolletés en korte rokken komen anders over dan bedekte schouders en een wat hoger shirt of hemdje. Een omslagdoek of shawl kan je hierbij ook helpen. Hetzelfde geldt voor mannen: een bermuda is passend, een korte broek is normaal toch echt alleen voor kinderen!




Bezoek aan het plein en de souks

Bij Marrakech hoort een bezoek aan het beroemde plein Djemaa-el-Fnaa en om rond te dwalen door de daar achterliggende steegjes van de ‘souks’ (souk = markt) met allerhande winkeltjes en ambachtslieden. Langs de, tegen de zon, door riet afgedekte, smalle straten loop je er langs leerbewerkers, houtsnijders, wol- en linnen ververs, koperslagers en zelfs, bijna buiten de stad, nog looierijen.

Op het plein zelf is het elke avond spektakel; het hele jaar door.
Muzikanten, acrobaten, verhalenvertellers, en al die eetstalletjes die elke avond weer worden opgebouwd en afgebroken.
Overdag ken je het lege plein haast niet terug. Dan staan er alleen de kraampjes met verse jus d’orange en noten en zuidvruchten (dadels, vijgen, abrikozen). Ook de slangenbezweerders met hun monotone fluiten hoor je ‘overdag’- zolang het licht is. Er lopen ‘water-dragers’ in hun traditionele kleding. Vroeger verkochten zij koel water aan de bezoekers van en de souks; tegenwoordig verdienen ze hun geld door te poseren voor de foto’s van toeristen.

Realiseer je dat iedereen op het plein gewoon aan het werk is en geld wil verdienen. Als je ergens blijft staan om te kijken of om een foto te maken wordt er van je verwacht dat je daar wat voor betaald. Hou klein geld bij de hand en bewaar je muntstukken van 5 en 10 Dirham voor deze gelegenheid. En wees niet verbaasd als echte artiesten starten met geld verzamelen bij jou! Wees voorbereid en geef gewoon wat muntgeld. Hou rekening met de lokale maatstaven. Als je op de foto wilt met een slang van één van de slangenbezweerders is een biljet van 50 dirham eerder gepast dan de 200 Dirham (bijna 20 euro!) die ze misschien wel vragen (en natuurlijk nog liever zouden ontvangen). Spreek vooraf een prijs af. Ook als je handen of voeten met henna wilt laten ‘beschilderen’.

En als je als vrouw ’s avonds in de drukte op het plein rondloopt zonder begeleiding van een man wees een beetje bedacht op mogelijk wat al té opdringerige mannen die soms wel erg dicht achter je komen staan. Ook in Marokko is dat erg onbeleefd en mag je daar wat van zeggen. En mocht er iemand met zijn handen aan je zitten, reageer dan gerust verbolgen (hé) en geef er eventueel een tik op. 
 
Eten en drinken; wat is veilig
De meeste ijssalons langs het plein en in Rue Bab Aganou hebben goede koeling en voldoende omloop. Op het plein vraag je bij voorkeur jus d’orange zonder ijs ‘sans glace’ (spreek uit: san ghelas). Natuurlijk moet je rekening houden met alle adviezen om uit te kijken met het drinken van (kraan) water, het eten van salades en de consumptie van ijs. Weet echter dat in Marrakech al het water uit de kraan flink is gechloreerd (je kan het zelfs ruiken). Dit water wordt ook gebruikt bij het bereiden van salades en ander voedsel. Op het plein is de omloop van de etenswaren veelal snel; een garantie voor de versheid. Let daar vooral op. En als het niet goed proeft – zeg het onmiddellijk en geef het terug!! Als alle toeristen darmproblemen krijgen heeft het plein met al zijn eetstalletjes en sapkramen geen bestaansrecht meer. Neemt niet weg dat er ook toeristen zijn die wel buik/darm probleempjes oplopen. Juist daar waar veel mensen komen eten kun je rekenen verse waren. 


Eten niet aanraken / wel met je handen eten

Uitgestalde etenswaren raak je niet met je handen; vooral je linkerhand is hierbij taboe is (die is gereserveerd voor handelingen bij toiletbezoek). Met je handen eten mag zeker wel en is juist zeer gebruikelijk. Marokkanen gebruiken daarbij veel brood. Eet zoveel mogelijk met je rechterhand.

Guided souk tour

Als je het leuk vindt om een eerste rondwandeling samen met een Engels sprekende lokale gids te doen. Die geeft desgewenst veel of beperkt uitleg. En laat je net even wat meer zien dan je mogelijk zelf had ontdekt. Aanrader.


Straten, steegjes en verdwalen
Het lijkt een doolhof al die straten en steegjes in de oude medina, en het is het ook. Hoewel; als je goed naar een plattegrond of stadplan kijkt zit er toch wel wat logica in. Door het centrum van de souks lopen een aantal grotere doorlopende straten in een Y vorm. Vanaf Café de la France loop je zo de Souk Smarine in. In de hoofdstraten zitten veelal de wat duurdere winkels; hun aanbod is uitgebreid en heeft weinig meer te maken met de oorspronkelijke indeling van de ‘souks’ die was elke wijk zijn eigen ambacht. Om de hoofdstraten vindt je deze ambacht wijken "quartiers" nog met wol-ververijen, leerbewerkers, koperslagers, …

Wees vooral niet bang de hoofdstraten ook eens te verlaten. Een beetje verdwalen en ronddwalen in al die steegjes hoort er bij. Je loopt vast een keer een doodlopende steeg in en .. in dat geval loop je gewoon weer terug.

Uiteindelijk vindt je altijd de weg wel weer terug of je vraagt er naar: "La place" (het plein) en "le medressa" (de Koranschool) zijn goede ijkpunten.

Bezienswaardigheden

Gewoon ronddwalen in de ‘souks’ of kijken naar het plein vanaf een (dak)terras is al een bezienswaardigheid. Dan zijn er ook nog talloze musea, paleizen en tuinen waar je eigenlijk geweest moet zijn. Bij wat moet je gezien moet hebben beschrijven we ze. Vergeet hierbij niet dat de kans dat je nog een terug komt in Marrakech best groot is. Je hoeft niet alles de eerste keer te bezoeken ... Bij onze beschrijving van wat je gezien moet hebben loop je eerst langs de historische plekken ten zuiden van het plein Djemaa-el-Fna om vervolgens aan de noordkant de ‘souks’ in te duiken. De wandeling kun je bij weinig tijd in één dag doen. Je kunt de wandeling ook uitsmeren over meerder dagen waarbij je de tijd neemt om de genoemde musea en paleizen daadwerkelijk te bezoeken

Marokkaans badhuis - hamam of hammam
Marrakech is de stad van de hamams en de scrub massages. Dat kan heel eenvoudig en goedkoop en luxueus en duur. Er is volop keuze. Neem er de tijd voor. Vrouwen en mannen apart.

Other "things to do"

Kookworkshops zijn erg populair – kijk bij onze tips. Ook kun je een dagje naar zwemparadijs Oasiria. Buiten Marrakech kun je naar een fanatsia spektakel. Een dagje naar de bergen; ook om te wandelen, paardrijden of een mountainbike tocht. Wil je naar de woestijn dan heb je min. 2 dagen nodig en eigenlijk meer.
En wil je juist ontspannen en even lekker niks doen?
Alle leuke Riad hotels waar wij mee samenwerken hebben een heerlijk dakterras!



www.reisbureaumaroctravel.nl | De Zilk / Marrakech / Imlil | Tel. + 31 (0)252 86 18 74 / +212 (0) 73 25 93 71 | info@maroctravel.info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten