dinsdag 23 mei 2017

Dresscode Marokko

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik fietsgids in Marrakech. Ik begeleid groepen toeristen per fiets door de stad  en probeer ze zoveel mogelijk te vertellen van wat ik weet over de stad. Tijdens de tour mogen de klanten natuurlijk ook vragen stellen. Een vraag die ik heel vaak hoor, met name van vrouwen en meisjes, is 'Wat mag ik nou wel en niet aan in Marokko?'. 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; in principe 'mag' je alles dragen wat je wil. In landen als Saoedi-Arabië moet je als vrouw verplicht een abaya (lang, zwart 'gewaad') over je kleding dragen, maar in Marokko zijn hier geen speciale regels voor. Wel is het zo dat vrouwen en mannen hier over het algemeen ook iets over hun kleding dragen; een djellaba. Maar je ziet ook steeds meer mensen in westerse kleding, vooral de jongere generatie. En dan bedoel ik geen shorts en spaghettibandjes, maar meer spijkerbroeken en blousejes. 

In Marokko zijn er dus geen verplichtingen qua kleding. Echter wordt het één wel meer gewaardeerd dan het ander. Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën. Je zult ook merken dat je je ongemakkelijk voelt als je dit niet doet; bijna iedereen bedekt zich, ook toeristen passen zich over het algemeen redelijk goed aan. Een enkeling loopt in een kort, strapless jurkje of een korte broek die eigenlijk net iets té kort is, maar dat vind ik in Nederland eigenlijk ook niet kunnen. 

Zelf draag ik over het algemeen een lange broek en een t-shirt. Alleen wanneer het kwik stijgt tot boven de 40 graden is dat voor een kaaskop als ik echt niet te doen, zeker niet als ik een tour heb. Dan trek ik toch echt een korte broek aan, maar wel in combinatie met een hoog gesloten shirt met mouwtjes. Ik weet dat dat niet helemaal gepast is, maar als Europees meisje wordt er hoe dan ook naar je gekeken en geroepen. Dat wordt echt niet minder als je er wel bedekt bij loopt. Maar het is niet zo dat je niet gerespecteerd wordt als je in je shorts over straat gaat, Toeristen zijn heilig in Marokko, bedekt of onbedekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten